IMSLP:Szerzői jogokról röviden


A szerzői jogokról, valamint a közkincsnek minősülő szellemi tulajdonokról a Public domain oldalon olvasható részletes leírás. A szerzői jogokkal kapcsolatos minden további kérdésnek, vitának a fórumok adnak helyet.

A 'közkincs' jelentése, hogy a szellemi termék nem áll szerzői jog védelme alatt, és szabadon terjeszthető.


Közkincs-e a kérdéses zenemű?

Kanada

(Kína, Korea, Japán, Dél-afrikai Köztársaság)


Ha az utolsó élő zeneszerző/szerkesztő/szövegíró:
1962 előtt meghalt: Igen
1961 után halt meg: Nem

A zeneszerző halála után megjelent művek az első megjelenéstől számított 50 évig szerzői jog védelme alatt állnak.

Amerikai Egyesült ÁllamokMindenre vonatkozóan, ha:
1923 előtt adták ki: Igen
1922 után adták ki: Nem
Európai UnióHa az utolsó élő zeneszerző/szerkesztő/szövegíró:
1942 előtt halt meg: Igen
1941 után halt meg: Nem

A zeneszerző halála után legalább 70 évvel megjelent művek az első megjelenéstől számított 25 évig szerzői jog védelme alatt állnak.


Egy zeneműnek az oldalra történő feltöltéséhez szükséges, hogy vagy Kanadában*, vagy az Amerikai Egyesült Államokban** közkincsnek minősüljön. Továbbá, a (Kanadában található) szerverre feltöltött fájlok csak abban az esetben válhatnak elérhetővé az oldalon, amennyiben vagy az USA-ban, vagy az EU-ban közkincsnek számítanak. Mindezek miatt kiemelten fontos, hogy minden IMSPL közreműködő megértse az itt vázolt feltételeket.
*Azon fájlok, melyek a következő egy éven belül válnak közkinccsé Kanadában, a kellemetlenségek elkerülése érdekében nem érhetők el. A fájloknak EU szerveren történő közzétételéhez szükséges továbbá, hogy a kanadai szerveren is engedélyezve legyenek.
**Azon fájlok, melyek csak az USA-ban számítanak közkincsnek, az amerikai szerveren elérhetővé tehetők. Az ezzel kapcsolatos részletek ebben a fórumban olvashatók.

Szerzői jog fő területenként

Kanada (valamint Kína, Japán, Dél-Korea)

 • Egy zenemű akkor számít közkincsnek, ha mindegyik szerző/szerkesztő/szövegíró legalább 50 éve meghalt.
  • Pl.: Mivel Sergey Prokofiev 1953-ban elhunyt, minden műve közkincs Kanadában.
 • Csak Kanadára vonatkozóan, egy zenemű az első megjelenést követő 50 évig szerzői jog védelme alatt áll, amennyiben az az összes szerző/szerkesztő/szövegíró halálát követően történt.


Amerikai Egyesült Államok

 • Minden 1923 előtt kiadott mű közkincs.
 • Minden 1923 és 1977 között kiadott mű 95 éves szerzői jogvédelem alatt áll.
 • Minden 1978 után megjelent zenemű szerzői jog védelme alatt ál az utolsóként meghalt szerző halálát követő 70 évig.

Európai Unió

 • Egy zenemű akkor számít közkincsnek, ha mindegyik szerző/szerkesztő/szövegíró legalább 70 éve meghalt.
  • Pl.: Mivel Maurice Ravel 1937-ben elhunyt, minden műve közkincs az EU-ban.
   • Franciaországban azonban, a zenei művek szerzői jogának védelme az első és második világháborúra való tekintettel különleges hosszabítást élvez. Az 1995 január elseje előtt elhunyt szerzők esetében a zenemű 78 évig és 120 napig áll szerzői jog védelme alatt a szerző halálát követően, ha a 1921 január 1 és 1947 december 31 között lett kiadva; valamint 84 évig és 272 napig amennyien a kiadás 1920 december 31 előtt történt. Ezért nem közkincs Ravel egyetlen műve sem Franciaországban sok más európai országgal ellentétben.
 • Az első megjelenést követő 25 évig szerzői jog védelme alatt áll egy zenemű, amennyiben az az összes szerző/szerkesztő/szövegíró halálát követően történt.

"Urtext" kiadványok

 • Kanadai törvények szerint nem állnak szerzői jog védelme alatt azok a "Tudományos" vagy úgynevezett "Urtext" kiadványok, vagyis amikor a szerkesztő(k) a szerző eredeti munkájának közlésén túl semmilyen hozzáadott értéket nem adnak.

Azonban,

 • Az EU-ban legfejlebb 30 évig állnak szerzői jogok védelme alatt az Urtext kiadványok. Az oldal előzékenyen 25 évnek tekinti ezt minden ilyen kiadvány esetében
 • Az USA-ban, az Urtext kiadványok minden más szellemi termékhez hasonlóan védve vannak, azonban közülük több közkinccsé vált téves vagy hibás megjelölés, megújítás miatt. Kérdéses esetben mindenképp a fórumokban célszerű megvitatni

Felvételek

EU

A felvételek a jogszerű megjelenést követő 50 év elteltével közkinccsé válnak.

Kanada

Közkinccsé válik egy felvétel, amennyiben legalább 50 év eltelt az összes előadóművész/szerző/szövegíró halála óta.

USA

Az 1972 előtti felvételek az USA-ban akár 2067 február 15-ig is szerzői jogvédelem alá eshetnek. Ezzel kapcsolatos további információk itt találhatók.
További hasznos információk közreműködöknek: Gyorstalpaló kották feltöltéséhez