IMSLP:Instructies

(Redirected from Instructies)

Lees eerst de pagina Richtlijnen.

Toevoegen van werken gaat als volgt.

  1. Voeg een pagina toe van de componist als die nog niet bestaat.
  2. Voeg een pagina toe van het werk als die nog niet bestaat.
  3. Voeg het bestand toe aan de pagina van het werk.

Contents

Een nieuwe componist toevoegen

  1. Ga naar de pagina met het alfabetisch overzicht van componisten en klik op <Add composer>.
  2. Het formulier dat dan wordt geopend wijst zichzelf. Geen van de velden is verplicht, behalve Achternaam, Voornaam (tenzij de componist om de een of andere geen twee namen heeft) en Periode. Als de componist twee periodes overspande, kies je voor de periode waarin de componist de meeste tijd doorbracht. Als je eigenlijk vindt dat de componist recht heeft op beide periodes, kies je toch een van beide periodes, en voeg je een opmerking toe aan het Moderator Request veld in het forum.
  3. MAAK GEEN LEGE COMPONISTENPAGINA'S AAN!

Een nieuwe werkpagina toevoegen

  1. Ga naar de pagina van de componist en klik op <add a piece to this composer page>.
  2. Hieronder staan de verschillende velden die je daar moet invullen en wat we daar verwachten (sommige velden hoeven we niet uit te leggen).
    1. <Work title> Verplicht veld. Zorg ervoor dat de titel niet verward kan worden met een ander werk van de componist (dus Piano Sonata in G-majeur voor een pianosonate van Beethoven is niet zo handig, aangezien Beethoven drie pianosonates in G-majeur heeft geschreven. Gebruik ook weer niet te veel tekst (Piano Sonata no. 10 in G majeur is te veel tekst; noem hem dan gewoon Piano Sonata no. 10). Als je denkt dat meer tekst de zaak duidelijker maakt, gebruik je het veld <Alternative Work Title>.
    2. <Alternative Work Title> Hier komt de titel die op de pagina van het werk wordt vermeld. Als dit veld niet wordt ingevuld, wordt het veld <Work title> daarvoor gebruikt.
    3. <Alternative Title> Hier kun je de alternatieve titel van het werk invullen. (Bijvoorbeeld Pathétique bij Beethovens pianosonate no. 8.)
    4. <Opus/Catalogue Number> De meeste componisten gebruiken opusnummers. Bij een enkeling is een catalogus gebruikelijker (Mozart, Bach, etc.). Als beide bekend zijn, worden beide gebruikt. (En als je er geen een kent zoek je dat even op, erg ingewikkeld is dat niet). Vermeld ook of het een opusnummer of een catalogusnummer betreft, dus op. 18 in plaats van 18). Als er noch een opusnummer noch een catalogusnummer is toegekend aan het werk, laat je dit veld leeg.
    5. <Name of Composer> Dit veld is als het goed is al ingevuld. Wijzig dat niet, tenzij je goed weet waar je mee bezig bent.
    6. <Genre>: Verplicht veld. Als je denkt dat er een nieuw genre moet worden toegevoegd aan de bestaande lijst, neem je contact op met de IMSLP-medewerkers. Als je het genre niet zeker weet, vul je <other> in, en verzoek je op het forum om een <Moderator Request>.
    7. <Librettist and Language>: De naam van de librettist en de taal van het werk, alleen voor vocale werken.
    8. <Piece Style>: Verplicht veld. Normaal gesproken komt hier dezelfde periode als bij de componist is ingevuld.
    9. <Orchestration>: Verkort formaat voor orkest is toegestaan (3/3/3/2 4/2/3/1 met strijkers, of vergelijkbaar).
    10. <Misc. Comments> Diverse opmerkingen. Deze tekst wordt opgemaakt in wikistijl, dus hier kun je desgewenst de gebruikelijke wikibewerkingen toepassen.

Een bestand toevoegen aan een pagina van een bepaald werk

Dit proces verloopt in twee delen:

Deel I: Bestanden uploaden

  1. Klik op <Upload file> onder het zoekveld aan de linkerkant van de wikipagina.
  2. De bestandsnaam kun je zelf bepalen, maar deze moet in elk geval de naam van de componist en de titel van het werk bevatten.
  3. De rest wijst redelijk zichzelf. Onthoud (of noteer) wel de bestandsnaam, want die heb je in Deel II weer nodig. Het teken <#> en andere verboden tekens in de bestandsnaam worden automatisch geconverteerd in <->. Bestandsnamen zijn hoofdlettergevoelig. Let op dat je geen dubbele spaties gebruikt in de bestandsnaam, want dat gaat niet goed.
  4. De enige toegestane bestandsformaten zijn PDF, DJVU, MUS, SIB en ZIP. De maximale bestandsgrootte is 100 MB; een hogere limiet is eigenlijk niet nodig, maar als dat toch een probleem vormt, kun je even contact opnemen met de IMSLP-medewerkers en dan komen we er samen wel uit.

Deel II: Bestanden invoeren

  1. Ga naar de pagina van het betreffende werk en klik op <Add a file to this work page>.
  2. Voeg zo veel mogelijk informatie toe als je kunt. Zo willen we verwarring voorkomen en overtollige bestanden tegengaan. Hieronder leggen wij per veld uit wat wij bedoelen.
    1. <File name>: Verplicht veld; behoeft geen toelichting. Vul de bestandsnaam in die je in Deel I hebt geüpload.
    2. <Werk pagina>: Dit veld wordt automatisch voor je ingevuld. Verander dat niet, tenzij je erg goed weet waar je mee bezig bent.
    3. <File description>: Een korte beschrijving van het geüploade bestand (bijvoorbeeld Complete score, Complete score of first movement, Complete score of all movements, Piano reduction, Ochestral parts, Typesetted score, etc.).
    4. <Editor>: De naam van degene die de uitgave heeft bewerkt. Dit is lang niet altijd bekend, maar als de naam van de bewerker bekend is, staat die vaak bovenaan de eerste pagina (bijvoorbeeld 'edited by ...' of in het Frans 'revue par...' of 'éditée par...' of in het Duits 'herausgegeben/uebertragen/revidiert von ...'. Hier kan de oorspronkelijke bewerker worden genoteerd, maar in het geval van een nieuw gezette partituur, de naam van de zetter.
    5. <File/Image Type>: Verplicht veld. Met Typesets en Retypesets worden bestanden bedoeld die niet zijn gescand (d.w.z. een bestand dat is gemaakt met muzieknotatiesoftware als Sibelius of Finale). Met <Manuscript Scan> wordt bedoeld een scan van een handgeschreven partituur.
    6. <Scanner/Typesetter>: Hier wordt de bron van het bestand vermeld:
      1. Bij scans: de naam van degene die het bestand heeft gescand, of de website waar de scan vandaan komt.
      2. Bij Typesets: Dit veld is verplicht voor muzieknotatiebestanden (niet voor scans). Vul hier in wie de muziek genoteerd heeft, of de site waar het bestand vandaan komt.
    7. <Uploader>: Hier komt de naam van degene die het bestand heeft geüpload. Als die persoon geen naam heeft ingevuld, komt hier de nickname waarmee wordt ingelogd. De link waarnaar die naam verwijst komt uit op de discussiepagina van degene die het bestand heeft geüpload.
    8. <Publisher information>: De naam van de uitgever wordt meestal vermeld onderaan de eerste pagina van de partituur. Dit veld vul je als volgt in: <Plaats>, <Naam van de uitgever>, no. <publicatienummer van de uitgever>, <Datum>. <Plaatnummer>. Informatie die je niet hebt, hoef je niet in te vullen. Als de uitgever onbekend is, vul je de plaats van uitgave ook niet in. Dus <Naam van de uitgever>, <Datum> is prima, maar <Plaats> <Datum> is niet okee, want leidt tot verwarring.
    9. <Copyright> Behoeft geen toelichting. De optie <personal> is bedoeld voor licenties volgens CC-SA of gelijkwaardige criteria. Een kopie van de licentie moet worden bijgevoegd.
    10. <Misc. notes>: In dit veld voeg je opmerkingen toe over bijvoorbeeld de kwaliteit van de scan, bijvoorbeeld lage resolutie, grijstonen, 300 dpi. In het algemeen is de term high quality bedoeld voor bestanden die geschikt zijn om te worden geprint (>300 dpi). Low quality is voor bestanden die op het scherm slecht leesbaar zijn (<75 dpi).

Bundels toevoegen

Voor het gebundeld uploaden van meerdere bestanden (maximaal 20), zie "Multi-File Uploader" special page.

Het is mogelijk om maximaal 15 bestanden tegelijkertijd toe te voegen aan een werkpagina. Klik dan op <Add multiple files to this work page> op de werkpagina zelf. Dit is pas sinds kort mogelijk, vandaar dat deze mogelijkheid nog niet op alle pagina's wordt vermeld. Je kunt de mogelijkheid ook zelf toevoegen aan een pagina door de volgende code toe te voegen:

<br>[[Special:AddMultipleFiles/{{PAGENAME}}|Add multiple files to this work page]]

na de regel met "Add a file to this work page". Je kunt in plaats van handmatige bewerking van de pagina ook werken met de pagina Special:Transform, maar dat werkt niet op alle pagina's; er is een kans van ongeveer 10% dat het misgaat, en dan moet je dat weer handmatig herstellen.

---

Alle velden zijn identiek voor alle bestanden; de kans is groot dat je de pagina handmatig moet bewerken na een toevoeging.

Miniatuurvoorbeelden en samples toevoegen

Miniatuurvoorbeelden

Miniatuurvoorbeelden komen rechts van de bestandsbeschrijving.

  • Je kunt een miniatuurvoorbeeld van de partituur uploaden. Laat de bestandsnaam beginnen met "TN-" (bijvoorbeeld TN-Mahler-Symphony_No.1_Peters.jpg).
  • Alle miniatuurvoorbeelden krijgen automatisch 165 pixels hoogte (momenteel), maar zijn in volledige resolutie zichtbaar als je op de link klikt. De aspect ratio blijft intact.
  • Miniatuurvoorbeelden kunnen nog niet worden toegevoegd op het bestandsaanbiedingsformulier. Om een miniatuurvoorbeeld toe te voegen, bewerk je de bestandspagina, en voeg je het bestand toe aan het veld <Thumb Filename>.

Samples

Als er een sample (een proefgedeelte van het bestand) wordt toegevoegd, komt er een link in de bovenste balk van de bestandsbeschrijving. Een sample toevoegen van de eerste maten is erg praktisch als het grote bestande betreft. Gebruikers kunnen dan op basis van die sample beoordelen of zij het hele bestand willen downloaden.

  • Upload een sample van het bestand. Voeg de eerste maten van het werk toe in volledige resolutie. Laat de bestandsnaam beginnen met "PV-" (bijvoorbeeld PV-Mahler-SymphonyNo1-Peters.jpg).
  • Op dit moment kun je samples nog niet toevoegen op het bestandsaanbiedingsformulier. Om een sample toe te voegen, bewerk je de bestandspagina, en voeg je het bestand toe aan het veld <Sample Filename>.

Een voorbeeld van miniatuurweergave en sample kun je vinden bij Piano Sonata No.11 (Beethoven, Ludwig van).