Richtlijnen


Lees na deze pagina ook de Instructies, als je zelf werken wilt gaan toevoegen.

Contents

Basisregels

 1. Alleen publiek domein partituren of werken voorzien van een CC-SA of gelijkwaardige licentie mogen worden toegevoegd. We verwachten dat de gebruikers voldoende inspanning leveren om na te gaan of hun partituur in het publieke domein is. Partituren die aan het auteursrecht onderhevig zijn worden verwijderd!
 2. Gebruik alleen zwart-witscans. Behalve natuurlijk bij partituren waarin kleuren muzikaal van betekenis zijn (maar dat hebben we tot nu toe nog maar een keer meegemaakt, dus 99,9% van alle werken dienen in zwart-wit te worden geüpload). Kleurenscans vergen veel meer bestandsgrootte dan zwartwitbestanden. Scans met grijstonen zijn alleen toegestaan als dat de leesbaarheid ten goede komt.
 3. Alle toegevoegde bestanden moeten worden aangeleverd in PDF- of DJVU-formaat, of in een muzieknotatieformaat (momenteel enkel in Finale- of Sibelius-formaat). Een volledige lijst met bestandsformaten tref je hier aan.
 4. Gebruik als bestandsnaam in elk geval de naam van de componist gevolgd door de titel van het werk (bijvoorbeeld Mozart_-_Symphony_No_40.pdf).
 5. Voeg je bestanden toe in muzieknotatieformaat (FIN/SIB), dan vragen we je het volgende. Indien mogelijk, upload ook een versie van het bestand in ebook formaat (PDF/DJVU). De opmaak kan immers afwijken tussen verschillende versies van Finale of Sibelius. Vermeld ook de versie van het notatieprogramma onder <Misc. notes> in het toevoegformulier.
 6. Voeg a.u.b. geen twee verschillende ebook formaten van hetzelfde werk toe, en ook geen twee verschillende muzieknotatieformaten. Dat is niet nodig.
 7. Geef zoveel informatie als mogelijk in het toevoegformulier: de bron van de partituren (welke website? eigen scan?), publicatie-informatie, scankwaliteit... Zie de instructies voor meer informatie.

Partijen toevoegen

 1. Voeg verschillende partijen van hetzelfde werk toe op dezelfde pagina; maak dus geen afzonderlijke pagina's aan voor de partijen van eenzelfde werk.
 2. Als een bepaald werk nog niet voorkomt, en je hebt alleen maar partijen van dat werk, maak dan een pagina aan voor het hele werk, en niet voor deze afzonderlijke partij.
 3. Als je meerdere partijen van hetzelfde werk toevoegt kan je ze als afzonderlijke bestanden uploaden, maar ook als een ZIP-bestand, afhankelijk van het aantal partijen.

Afzonderlijke bewegingen toevoegen

 1. Voeg verschillende bewegingen van hetzelfde werk toe op dezelfde pagina; maak dus geen nieuwe pagina aan als je een nieuwe beweging toevoegt aan hetzelfde werk.
 2. Als een bepaald werk nog niet voorkomt, en je hebt alleen maar een deel van dat werk, maak dan een pagina aan voor het hele werk, en niet voor die specifieke bewegingen.
 3. In het IMSLP worden delen van een opera (actes, scenes, etc.) behandeld zoals bewegingen van een werk.

Delen van verzamelingen toevoegen

 1. Korte werken (bijvoorbeeld 1 pagina) of werken die deel uitmaken van een verzameling of bundel (bijvoorbeeld Tsjaikovski's Jaargetijden, Chopin's Etudes Op.10), worden op IMSLP verzameld op één en dezelfde pagina. Je maakt dan dus geen aparte pagina aan voor elk werk binnen die bundel/verzameling.
 2. Als het een lang werk betreft (bijvoorbeeld één van de zes strijkkwartetten op. 18 van Beethoven), voeg je die wel als afzonderlijke pagina toe.
 3. Voeg het werk in geval van twijfel toe als onderdeel van een verzameling en neem contact op met de medewerkers (zie onderaan).
 4. Als er al een pagina is aangemaakt voor een volledige verzameling, of er een afzonderlijke pagina is aangemaakt voor een onderdeel van een verzameling, houd dan die indeling aan.

Vervangende bestanden of andere uitgaves toevoegen

Geef onder de opmerkingen op het toevoegformulier aan of de toevoeging bedoeld is om een eerdere versie geheel te vervangen (zelfde uitgave, betere scan); standaard wordt ervan uitgegaan dat het een andere uitgave betreft. Als het een andere uitgave betreft, kun je trouwens ook even aangeven of de scankwaliteit beter of slechter is dan de andere uitgave.

Transcripties, arrangementen en orkestraties toevoegen

 1. Dergelijke bewerkingen toevoegen aan de pagina van het oorspronkelijke werk. Bijvoorbeeld: Ravels orkestratie van Moessorgski's Schilderijententoonstelling wordt toegevoegd aan Moessorgski's pagina. In sommige gevallen zou het ook kunnen om de werken toe te voegen aan de pagina van de arrangeur (bijvoorbeeld de transcripties van Liszt). In geval van twijfel kan je ook een link toevoegen naar de pagina van de oorspronkelijke componist.
 2. Noteer in ieder geval onder <File description> dat het niet om het oorspronkelijke werk gaat en om welke bewerking het gaat.

In geval van twijfel...

In geval van twijfel kun je het volgende doen:

 1. Voeg het bestand toe op de manier die je het beste lijkt. De bedoeling is dat de werktitels voor iedereen duidelijk zijn, dat de pagina's van de werken niet te lang zijn, maar ook dat de lijsten van de werken van een componist niet te lang zijn.
 2. Voeg een opmerking toe onder Moderator Request in het forum, of:
 3. Neem contact op met een medewerker via de IMSLP staff contact list.De Engelse versie van deze pagina is Score submission guidelines.