IMSLP:Σαρώνοντας Παρτιτούρες


Το σκανάρισμα σελιδών είναι αυτή τη στιγμή η προτιμόμενη μέθοδος για τη μετατροπή παρτιτούρων σε εικόνες έτσι ώστε να μπορούν να υποβληθούν στο IMSLP. Προτείνουμε σκανάρισμα σε ανάλυση τουλάχιστον 300 dpi (πίξελ ανα ίντσα), είτε RGB (έγχρωμο) ή ασπρόμαυρο, με επιπλέον μετατροπή σε μονόχρωμα αρχεία μορφής ΤIFF στα 600 dpi με συμπίεση CCITT Level 4.

  1. H υποβολή παρτιτούρων θα πρέπει συνήθως να είναι σε άσπρο και μαύρο, εκτός και αν το χρώμα χρησιμοποιείται σκόπιμα μέσα στην παρτιτούρα (έχω συναντήσει μονάχα μία έγχρωμη παρτιτούρα μέχρι στιγμής, άρα 99.9% των υποβολών θα πρέπει να είναι ασπρόμαυρες). Οι έγχρωμες παρτιτούρες είναι πολύ μεγαλύτερες σε μέγεθος αρχείου απ'ότι οι ασπρόμαυρες. Επίσης, grayscale παρτιτούρες μπορεί να επιτραπούν εφόσον κάνει την παρτιτούρα πιο ευανάγνωστη.
  1. Διορθώστε την διάταξη της σελίδας στον σαρωτή ώστε να είναι όσο πιο ίσια γίνεται.
  2. Ρυθμίστε την φωτεινότητα (brightness) ή/και την αντίθεση των χρωμάτων (contrast) μέχρι να βγούν τα καλύτερα αποτελέσματα. Να σιγουρευτείτε ότι η εικόνα δεν είναι υποεκτεθιμένη, αλλιώς ρυθμίστε την φωτεινότητα μέχρι να βγεί καλύτερη εικόνα.
  3. Είναι αναπόφευκτο να μην σκανάρετε και σημάδια/βρωμιές μαζί με την εικόνα, αλλά μια υποεκτεθιμένη εικόνα θα δείξει σπασμένες νότες, χωρισμένες γραμμές κλπ, ενώ μια υπερεκτεθιμένη εικόμα διατηρεί αυτές τις λεπτομέρειες της μουσικής στις εικόνες. Αυτό βοηθάει επίσης στην πιο εύκολη αναγνώριση με Music OCR.

Όλες οι υποβολές αρχείων πρέπει να γίνονται σε PDF. Μια πλήρης λίστα επεκτάσεων και φορμάτ αρχείων βρίσκεται εδώ.

Παρακαλώ να σκανάρετε επίσης και τα εξώφυλλα των παρτιτούρων γιατί πολλές φορές περιέχουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες που βοηθάει στην αναγνώριση της έκδοσης!


Σύνδεσμοι